Welkom bij EHBO vereniging Mierlo

EHBO Tips

Tand uit de mond of afgebroken

Bewaar de tand of kies of het gedeelte daarvan altijd, want vaak kan de tandarts dit nog terugplaatsen. Doe het losgeraakte deel in een bekertje of plastic zakje met melk en ga direct naar de tandarts. Maak de tand niet schoon, zodat het wortelvlies op de tand intact blijft.


Tand door de lip

Houd een koud washandje met ijs op de wond. Als de wondrandjes wijken, drukt U ze zachtjes bijeen tot het bloeden stopt. Zit de tand in de lip vast, ga dan direct naar de dokter.


Splinter

Pak de splinter met een pincet beet (zo dicht mogelijk bij de huid) en trek hem eruit in de lengterichting. Steekt de splinter niet uit de huid, druk dan voorzichtig op de huid naast de splinter en probeer hem met de pincet eruit te trekken. Doe op de wond wat jodium. Zit de splinter te diep of is hij te groot, ga dan naar de dokter.


Schaafwond

De kans op infectie is groot, als de schaafwond sterk verontreiningd is. Een schaafwond bloedt meestal weinig. Was de wond daarom goed schoon met water. Desinfecteer en dep de wond droog met een steriel gaasje. Doe er alleen een pleister op als de wond erg bloedt.


Insectenbeet

Bij steken van een bij, wesp of hommel in mond, neus, oor of hals direct de dokter bellen. Ook bij benauwdheid belt u het beste meteen de dokter. Bij steken op andere plaatsen kunt U de angel er met een pincet uithalen. (Druk hierbij niet op de huid, dan drukt U het gifzakje leeg.)